WELKOM IN JOGJAKARTA

WELKOM IN JOGJAKARTA

Jogjakarta is de hoofdstad van de provincie Jogjakarta Special Region, gelegen in het zuiden van Java. Het is gebruikelijk dat de stad en de provincie gespeld worden als Jogjakarta of Jogja. 

 

Jogjakarta is de meest populaire toeristische bestemming op Java. Beroemd om zijn rijke erfgoed, kun je dagelijks genieten van culturele voorstellingen zoals gamelan muziek, klassieke dans, schaduw poppenkast etc. Het is ook een goede uitvalsbasis voor dagtochten naar 2 van 's werelds meest indrukwekkende archeologische sites; de Borobudur & Prambanan Tempelcomplexen. Jogjakarta heeft ook uitstekende eet -en accommodatie mogelijkheden en is al vele jaren een favoriet voor reizigers.

 

De culturele kleur van Jogjakarta is nog steeds duidelijk te zien door de tempels, traditionele gebouwen, diverse culturele activiteiten en een aantal beroemde kunstenaars. Dit wordt geaccentueerd door de aanwezigheid van de voortlevende traditie in het dagelijks leven van de Jogjakarta gemeenschap die kunstminnend en gastvrij is.

 

Jogjakarta is altijd klaar om meer bezoekers te ontvangen die willen genieten van de betoverende natuur en cultuur. Overal vind je toeristische faciliteiten, attracties en gidsen. Je bezoek aan Jogjakarta wordt hartelijk verwelkomd door de bewoners. Je voelt je er altijd welkom.

 

Hieronder een lijst met interessante en meest bezochte plaatsen in Jogjakarta - Indonesië:

 

NGAYOGYAKARTA HADININGRAT PALEIS - HET SULTANPALEIS

Kraton of Yogyakarta of formeel bekend als: Keraton Ngayogyakarta Hadingratis een koninklijk paleiscomplex gelegen in de stad Yogyakarta, Yogyakarta Special Region, Indonesië. Het paleis is de hoofdzetel van Sultan van Yogyakarta en zijn familie. Het dient als cultureel centrum voor het Javaanse volk en bevat een museum dat de artefacten van het sultanaat tentoonstelt.

 

Het paleishof met zijn grootse en elegante Javaanse architectuur ligt in het centrum van de stad. Het werd in 1755 gesticht door prins Mangkubumi. De prins werd toen Sri Sultan Hamengku Buwono I genoemd. 

 

WATERKASTEEL (TAMANSARI) 

Gelegen in de buurt van de Kraton, was deze plaats ook bekend als de tuin voor de Sultan van Yogyakarta. Tamansari werd oorspronkelijk gebouwd voor meerdere doeleinden, maar nu zijn er alleen nog maar verschillende gebouwen over. Sommige van de oorspronkelijke functies waren een plek om te rusten, te mediteren, te werken, te verstoppen en de familie van de sultan te verdedigen.  In deze tijd zijn sommige van de gebouwen nu woningen voor de lokale bevolking geworden en alleen de moskee, de rust- en badplaats en de ondergrondse tunnels zijn nog toegankelijk voor toeristen.

 

DE BOROBUDUR

Deze beroemde boeddhistische tempel, die dateert uit de 8e en 9e eeuw, ligt in Midden-Java. Hij is gebouwd in drie lagen: een piramidale basis met vijf concentrische vierkante terrassen, de stam van een kegel met drie cirkelvormige platforms en, aan de bovenkant, een monumentale stoepa. De muren en balustrades zijn gedecoreerd met fijne lage reliëfs en beslaan een totale oppervlakte van 2.500 m2. Rondom de ronde platforms staan 72 opengewerkte stoepa's met elk een beeld van de Boeddha. De eigenaar weet ook een plek om bij zonsopgang de Borobudur vanaf een berg te fotograferen. Je moet vroeg op en het kan ook bewolkt zijn (dan zie je dus niets), maar met mooi weer is het schitterend en daarna ga je alsnog op tijd voor de meute uit naar de Borobudur.

 

DE PRAMBANAN

Dit is de beroemdste en ook de mooiste van Midden-Java's tempels of beter gezegd het complex van tempels. Gelegen op ongeveer 15 kilometer van Yogyakarta, is de top van het hoofdgebouw van grote afstand zichtbaar en verheft zich hoog boven de verspreide ruïnes van de voormalige tempels. Prambanan is het meesterwerk van de hindoeïstische cultuur van de tiende eeuw. Het slanke gebouw dat tot 47 meter hoog is, maakt zijn prachtige architectuur onvergelijkbaar. Zeventien kilometer ten oosten van Yogyakarta bouwde koning Balitung Maha Sambu in het midden van de negende eeuw de Prambananan-tempel. De borstweringen zijn versierd met bas-reliëfs die het beroemde Ramayana verhaal verbeelden. Deze prachtige Shivaite tempel ontleent zijn naam aan het dorp waar hij zich bevindt. Natuurlijk moet je de Prambanan gezien hebben als je op Java bent, maar de eigenaar weet nog een aantal tempelcomplexen in de buurt die VEEL minder toeristisch en minder prijzig zijn en echt de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. 

 

KOTA GEDE

Kota Gede, dat vaak Sargede wordt genoemd, ligt ongeveer vijf kilometer ten zuidoosten van Yogyakarta. Kotagede is een keurig stadje, dat ooit de zetel was van het machtige Mataram-rijk. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is Kotagede beroemd geworden als het centrum van de Yogya zilverwerkindustrie. Er is een aantal workshops waar bezoekers kunnen zien hoe zilver wordt getransformeerd in prachtige kunstwerken die bekend staan als "Yogya Silver". 

 

MERAPI LAVA TOUR

Bekijk de echte en de meest exotische kant van Mount Merapi! Het nemen van een off-road jeep op een Merapi Lava tour is een van de leukste dingen om te doen in Yogyakarta. Tijdens de tocht kun je de helling van de Mt. Merapi zien, die totaal verwoest is na de laatste grote uitbarsting van de vulkaan op 4 en 5 november 2010. Voor degene die iets minder avontuurlijk zijn… de eigenaar neemt je ook graag mee naar een aantal schitterende uitzichtpunten op de Merapi. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang heb je hier een geweldig uitzicht op de berg die leven geeft en neemt…